Henri Cartier- Bresson

by Marilène

Henri Cartier-Bresson

Bij een expositie in Rotterdam zag ik voor het eerst het werk van de Franse fotograaf Henri Cartier-Bresson. Dat was nog ver in de vorige eeuw. Ik was meteen onder de indruk. Allemaal prachtige documentaire zwart-wit foto’s van ondermeer Frankrijk, India, Mexico, China en zelfs Nederland.
Henri Cartier-Bresson (HC-B) is in 1908 geboren en in 2004 overleden. In 1947 richtte hij samen met Robert Capa, George Roger en David Seymour (Chim) het foto agentschap  Magnum Photos op. In het agentschap regelden ze ondermeer voor het eerst dat het copyright van de foto’s geheel bij de fotografen lag en niet bij de kranten, tijdschriften of andere klanten. Magnum bestaat nog steeds en telt ruim 40 van de beste documentaire fotografen ter wereld.
Naast zijn eigenlijk nooit geëvenaarde fotowerk is HC-B ook bekend om zijn uitspraken over ‘the decisive moment’. Daarin verklaart hij dat er maar één juist moment is om de foto te maken, één fractie van een seconde waarop alles precies op zijn plek valt. Mis je dat moment dan is het voorbij en kan je het nooit meer vastleggen.
Maar misschien is het beter om het hem zelf te laten vertellen in deze video.
Henri Cartier-Bresson - Sunday